به زبان ساده، اندام جنسی مردانه، اسپرم نطفه مردانه تولید می کند و اندام جنسی زنانه، تخمک (نطفه زنانه). عمل لقاح با پیوستن اسپرم و تخمک تکمیل می شود و جنین تشکیل می گردد. این جنین در رحم مادر لانه گزینی می کند که این اتفاق همان بارداری است.
 
مردان دو نوع اسپرم تولید می کنند، اسپرمی که حاوی کروموزوم X است و اسپرمی که حاوی کروموزوم Y است. اسپرم X درشت تر و سنگین تر از اسپرم Y و طول عمر آن هم بیشتر است. اسپرم Y، کوچکتر و سریعتر است ولی کم جان تر و ضعیفتر و طول عمرش هم کوتاه تر است. در واقع تفاوت این دو نوع اسپرم است که پایه و اساس انتخاب جنسیت را تشکیل می دهد و تمام روشهای انتخاب جنسیت در طب جدید مبتنی بر این تفاوتها است.
 
اگرچه اسپرم‌های ضعیف تر و دارای عمر کوتاه تری هستند ولی تعدادشان بسیار بیشتر از اسپرم‌های X است و این جبران کننده نقطه ضعف آنهاست و موجب یکسان شدن تقریبی تعداد موالید دختر و پسر می شود. اسپرم‌های Y نسبت به محیط اسیدی بسیار حساسند و سریعا در این محیطها از بین می روند ولی در مقابل اسپرم‌های X در این محیطها مقاومت بیشتری دارند و به این علت در تعیین جنسیت از شستشوهای اسیدی یا قلیایی استفاده می شود.
 
زنها تنها یک نوع تخمک با کروموزوم X تولید می کنند. اگر اسپرم X مرد با تخمک زن لقاح کند، فرزند، دختر خواهد شد و اگر اسپرم Y مرد با تخمک زن در آمیزد، جنین حاصله پسر خواهد شد. بنابراین در علم جدید، پسر یا دختر شدن فرزند بستگی به مرد دارد نه زن و این مرد است که با دو نوع اسپرم خودش مشخص می کند که جنین پسر باشد یا دختر.
 
در شرایط آرمانی، شانس پسر یا دختر شدن جنین برابر است و بستگی به این دارد که در موقع لقاح، کدام اسپرم خودش را زودتر به تخمک برساند و آن را بارور سازد. اما در زندگی طبیعی، این شرایط کمتر اتفاق می افتد و عوامل محیطی بسیاری بر شانس لقاح هریک از اسپرم‌های X یا Y تاثیر خواهند گذاشت.
 
عوامل محیطی همچون تغذیه مادر، میزان سلامت روحی روانی او، زمان مقاربت، میزان PH مهبل مادر در هنگام مقاربت، عوامل اجتماعی و... همه و همه می توانند در پسر یا دختر دار شدن زن تاثیر بگذارند. معمولا به ازای تولد هر صد دختر، حدود ۱۰۴ پسر متولد می شود اما در دوره های بحرانی مانند زمان قحطی، این نسبت کاهش پیدا می کند و به نظر می رسد جنس مذکر بیشتر ضرر می بیند.
 
گزارش‌های دیگر می گویند زنان ناراضی و بسیار شکایت کننده اغلب دختر می زایند؛ همچنین نژاد سیاه، بچه دار شدن در سن بالای ۳۰ سالگی، تفاوت سنی زیاد بین زن و مرد، آب و هوای گرم، استرس، اضطراب و افسردگی زنان، آلوده کننده های محیطی و مصرف سیگار، احتمال دختر دار شدن را زیادتر می کنند اما تولد پسران در دوره های پس از جنگ و در هنگام صلح، افزایش می یابد.
 
این طور به نظر می رسد که شرایط نامساعد محیطی منجر به دختر شدن فرزند می شود و این شاید فلسفه والایی داشته باشد که به تکامل انسان مربوط می شود. برخی نظریه های علمی می گوید که به لحاظ تکاملی، مزیت داشتن دختر این است که در دوران های سخت، دخترها ژن پدر و مادر را بهتر منتقل می کنند.
 
همچنین دانشمندان معتقدند که دختران به دلیل اینکه نیروی تولید مثلی جامعه هستند، در مواقع بحرانی تعدادشان افزایش می یابد زیرا در این مواقع ممکن است ۵ دختر متولد شده ۵ فرد دیگر را به دنیا بیاورند و ۲۵ فرد جدید تولید کنند، در صورتی که شاید اگر ۵ پسر جای آنها متولد می شد امکان افزایش تعداد فرزندان در نسل های آتی بسیار پایین تر می بود. اما با این حال و همچنان که اشاره شد، در شرایط عادی به ازای هر ۱۰۰ دختر ۱۰۴ پسر متولد می شود که نهایتا منجر به ایجاد تعادل می شود.
 

روشهای تعیین جنسیت جنین بر اساس مبانی طب جدید

این روشها به دو دسته تقسیم بندی می شوند: دسته اول روشهایی هستند که با تغییر شرایط محیطی بدن مادر، امکان پسر یا دختر دار شدن او را افزایش می دهند و دسته دوم روش‌های طبی اند که توسط متخصصین در آزمایشگاهها و مراکز درمان ناباروری و ژنتیک انجام می گیرند. در روش‌های دسته اول نیاز شما به مراجعه به پزشک کمتر است خودتان می توانید اکثر دستورالعمل ها را اجرا کنید اما در روش‌های دسته دوم باید حتما تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرید، اما با این حال مزیت روش‌های دسته دوم همچون روش‌های PGD لقاح مصنوعی IVF و نشاندار کردن لیزری این است که درصد ضریب اطمینان این روش ها تقریبا ٪۱۰۰ است اما روش‌های دسته اول در بهترین حالت چیزی در حدود ۸۰٪ ضریب اطمینان خواهند داشت.
 

آن چه که در ادامه از آن صحبت خواهیم کرد، روش‌های دسته اول هستند

روش تغدیه‌ای‌: در منابع طب سنتی ایران آمده است که خوردن بعضی از غذاها در هنگام باردار شدن، در تعیین جنسیت جنین موثر است. (مثلا کاهو، خرما، هل، زعفران و... برای پسردار شدن و ماست، ترشی، تخم مرغ و... برای دختردار شدن این مساله در طب جدید نیز مورد پذیرش است و به دو روش قابل انجام است :بر اساس برخی تحقیقات، ثابت شده است که تغییر در غلظت بعضی از املاح خون باعث کمک به تعیین جنسیت می شود به این شکل که افزایش سدیم و پتاسیم و کاهش کلسیم و منیزیوم بدن برای پسر شدن جنین و عکس آن برای دختر شدن آن کمک کننده است.
 
علت این امر آن است که مواد غذایی، ارتباط مستقیمی با کاهش یا افزایش PH رحم دارند. حدس زده می شود که بالا بودن نسبت سدیم و پتاسیم و کم بودن کلسیم و منیزیوم، با افزایش PH رحم (قلیایی شدن رحم)، متابولیسم تخمک و به خصوص لایه خارجی آن را به نحوی تغییر می دهد که اسپرماتوزوئیدهای حامل جنسیت پسر به طرف آن جذب می شوند؛ اما به عکس برای جذب اسپرماتوزوئید جنسیت دختر به سمت تخمک، لازم است با بالا رفتن میزان کلسیم و منیزیوم و کاهش سطح پتاسیم و سدیم خون، PH رحم پایین بیاید(اسیدی شدن رحم). بنابراین مصرف مواد غذایی حاوی سدیم، فسفر، آهن، پتاسیم و روی که PH رحم را افزایش می دهند؛ از ۳۰ تا ۶۰ روز قبل از آمیزش، نقش مفیدی در پسر شدن جنین ایفا می کند.
 
منبع: تعیین جنسیت جنین، فاطمه تقدسی‌نیا، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396